بررسی و مقایسه قهوه‌ساز و اسپرسوساز

بررسی و مقایسه قهوه‌ساز و اسپرسوساز

قهوه یکی از محبوب‌ترین نوشیدنی‌های جهان به حساب می‌آید؛ اما در پس این دانه شگفت‌انگیز، نوشیدنی‌های مختلفی قرار دارند که برای رسیدن به آن‌ها، باید از دستگاه‌ها و ابزارهای متفاوتی استفاده کنید. قهوه‌ساز و اسپرسوساز، دو دستگاه معروف برای تهیه قهوه هستند که طعم‌های مختلفی از قهوه را ارائه می‌دهند.

 برای پاسخ به این پرسش که قهوه‌ساز بخرید یا اسپرسوساز، لازم است که ابتدا تفاوت‌های هر کدام مشخص شود. شاید بپرسید کدام دستگاه، قهوه خوش‌طعم‌تری به وجود می‌آورد؟ مقاله زیر را بخوانید تا با اسپرسوساز و قهوه‌ساز بیشتر آشنا شوید و متوجه شوید که بهترین انتخاب برای شما کدام است.

 

قهوه‌ساز چیست؟

دستگاه قهوه‌ساز، دستگاه جمع‌وجوری است که در عرض چند دقیقه، قهوه داغی را برای‌تان دم می‌کند. در واقع، آب داغ روی دانه‌های قهوه ریخته می‌شود و عطر و طعم آن را به خود جذب می‌کند. این مایع از فیلتری که در آن، دانه‌های قهوه را ریخته‌اید، عبور می‌کند و قطره‌قطره داخل لیوانتان ریخته می‌شود. در برخی از مدل‌های پیشرفته، دستگاه قهوه‌ساز دانه‌های قهوه را هم آسیاب می‌کند.

 

نقاط قوت دستگاه قهوه‌ساز

  • دستگاه قهوه‌ساز قهوه کلاسیک ساده درست می‌کند و می‌توانید به آن، خامه، شیر، شکر یا شیرین‌کننده اضافه کنید.
  • با این دستگاه می‌توانید به مقدار زیادی قهوه دم کنید و گزینه مناسبی برای خانواده‌های پرجمعیت است.
  • قهوه‌سازها قیمت قابل ‌قبول و مناسب‌تری نسبت به اسپرسوساز دارند.

 

نقاط ضعف دستگاه قهوه‌ساز

  • قهوه‌سازهای فیلتردار، برای دم کردن قهوه زمان زیادی می‌برند.
  • اگر برای گرم ماندن، قهوه را در محفظه دستگاه قهوه‌ساز قرار دهید، قهوه تلخ و بدطعم خواهد شد یا به اصطلاح، قهوه می‌جوشد.

 

انواع قهوه‌ساز

اگر بخواهیم نگاه دقیق‌تری داشته باشیم، اسپرسوساز نیز نوعی دستگاه قهوه‌ساز محسوب می‌شود یا به عبارت دیگر، هر دستگاهی که قهوه بسازد، قهوه‌ساز نام دارد؛ اما در اینجا، دستگاه‌هایی معرفی می‌شوند که تنها قهوه کلاسیک دم می‌کنند.

 

قهوه‌ساز فیلتردار

 قهوه‌سازهای فیلتردار، فیلتری دارند که در آن، دانه‌های آسیاب‌شده قهوه ریخته می‌شوند و در محفظه دیگری آب سرد قرار می‌گیرد. پس از اینکه آب به نقطه جوش رسید، روی دانه‌های آسیاب‌شده ریخته می‌شود و قهوه را در قوری یا محفظه زیرین خود قطره‌قطره می‌چکاند.

قهوه‌ساز حرارتی

این نوع قهوه‌ساز، مانند نوع فیلتردار کار می‌کند و تنها تفاوت، در محفظه نگهدارنده آن است که عایقی حرارتی دارد. این عایق از جوشیدن قهوه جلوگیری می‌کند.

 

طرز تهیه قهوه در دستگاه قهوه‌ساز

در ادامه، به مراحل تهیه قهوه در دستگاه قهوه‌ساز، اشاره می‌کنیم:

  1. اضافه کردن آب: مخزن‌های قهوه‌ساز، معمولاً مقداری آب را در خود جای می‌دهند که 2 الی 12 فنجان قهوه فراهم می‌آورد. اگر از فیلتر آب برای دم کردن قهوه استفاده کنید، قهوه باکیفیت‌تری خواهید داشت. هیچ‌گاه از طعم‌دهنده یا مایع دیگری به جز آب استفاده نکنید.
  2. جایگذاری فیلتر: فیلترهای قهوه‌ساز در دو نوع یک‌بار‌مصرف و دائمی موجود هستند که این موضوع، بر طعم و عطر قهوه تأثیر می‌گذارد.
  3. اضافه کردن قهوه: مشخص است که مهم‌ترین عامل برای خوش‌طعم‌ شدن قهوه، نوع قهوه است. همیشه سعی کنید از قهوه‌هایی که تازه آسیاب شده‌اند استفاده کنید؛ اگر خودتان دستگاه آسیاب قهوه دارید که چه بهتر!
  4. دم کردن: سعی کنید که نسبت قهوه و آب را طبق قهوه‌سازتان رعایت کنید تا بهترین نتیجه حاصل شود.

 

دستگاه اسپرسوساز چیست؟

دستگاه اسپرسوساز خانگی، نمونه‌ای کوچک از دستگاه‌های حرفه‌ای کافی‌شاپی است. در دستگاه اسپرسوساز، آب با فشار روی دانه‌های قهوه می‌ریزد و همین موضوع، باعث طعم و بوی قوی‌تر آن می‌شود. اسپرسوسازهای اتوماتیک و نیمه‌اتوماتیک، تنها با فشردن یک دکمه، کار خود را آغاز می‌کنند؛ اما اسپرسوسازهای دستی را باید طبق سلیقه خود تنظیم کنید و البته، باید در استفاده از این مدل‌ها، حرفه‌ای‌تر باشید تا طعم قهوه خراب نشود.

نقاط قوت دستگاه اسپرسوساز

  • اسپرسوسازها قهوه‌های غلیظ و کافی‌شاپی درست می‌کنند. (برعکس قهوه‌سازها)
  • با اسپرسوساز می‌توانید نوشیدنی‌های مختلفی درست کنید؛ تنها کافی‌ست کمی آب به اسپرسو اضافه کنید و یک آمریکانوی عالی نوش جان کنید یا با کمی شیر و فوم، لاته داشته باشید.
  • بیشتر مدل‌های اسپرسوساز، می‌توانند فوم شیر نیز درست کنند.
  • در عرض 20 الی 30 ثانیه می‌توانید اسپرسو تهیه کنید و نیازی به صبر کردن نیست.
  • بعضی از دستگاه‌های اسپرسوساز، آسیاب قهوه‌ نیز دارند.

 

نقاط ضعف دستگاه اسپرسوساز

  • دستگاه‌های اسپرسوساز دستی، نیاز به تخصص دارند و کار با آن‌ها آسان نیست.
  • اگر فقط به قهوه ساده و کلاسیک علاقه دارید، دستگاه اسپرسوساز بیش از نیاز شماست.
  • معمولاً اسپرسوسازها قیمت بالاتری نسبت به قهوه‌ساز دارند.

 

انواع اسپرسوساز

در ادامه، به ذکر انواع دستگاه اسپرسوساز و تشریح ویژگی‌های هر کدام می‌پردازیم:

 

  1. اسپرسوساز برقی

 همان‌طور که گفته شد، این دستگاه‌ها با فشار آب کار می‌کند و در برخی از مدل‌های آن، می‌توان شیر را فوم کرد یا قهوه آسیاب‌شده تحویل گرفت. اسپرسوساز برقی برای کسانی که حرفه‌ای نیستند یا زمان اندکی دارند، بهترین گزینه است و با فشردن یک دکمه، می‌توان چند عملکرد را با هم انجام داد.


     2.
اسپرسوساز دستی

کار با اسپرسوسازهای دستی کمی مشکل است و باید فوت‌و‌فن کار را بلد باشید؛ اما در صورتی که تمام مراحل را درست اجرا کنید، اسپرسویی معرکه خواهید داشت. این اسپرسوسازها به‌ جای پمپ، اهرمی دارند که وقتی آن را حرکت می‌دهید، آب داغ را روی قهوه می‌ریزد. در کل، کار با اسپرسوسازهای دستی جذاب است؛ اما بیشتر حالت لوکس و آنتیک دارند.

  1. نسپر یا اسپرسوساز کپسولی

 در این دستگاه‌ به ‌جای قهوه، کپسولی قرار می‌گیرد. این کپسول‌ها طعم‌های مختلفی مانند وانیلی و شکلاتی دارند. البته مینی‌نسپرسوهایی هم وجود دارند که به اندازه یک کپسول گنجایش دارند و برای سفر یا محل کار، گزینه خوبی محسوب می‌شوند. البته تهیه این کپسول‌ها کمی هزینه‌بر است و همچنین باید به طعم همان کپسول رضایت دهید.

 

راهنمای خرید اسپرسوساز

برای خرید اسپرسوساز، بهتر است موارد مهمی را مدنظر قرار دهید؛ در ادامه، به شرح چند مورد از مهم‌ترین این موارد می‌پردازیم:

 

  1. استفاده آسان

 همان‌طور که دیدید، کار با مدل‌های مختلف اسپرسوساز متفاوت است. بعضی از آن‌ها کاملاً‌ اتومات هستند و برخی دستی. سعی کنید مدلی را انتخاب کنید که علاوه بر اتومات بودن، دارای تنظیمات دستی هم باشد و همچنین امکان درست کردن نوشیدنی‌های دیگر را هم داشته باشد.

 

  1. شست‌وشو

هر چقدر هم که کار با دستگاهی آسان باشد، اگر تمیز کردن آن طول بکشد، حسابی کلافه می‌شوید. یادتان باشد که هر چه اجزای یک دستگاه بیشتر باشند، شستن و تمیز کردن آن‌ها هم سخت‌تر است.

 

  1. قیمت

 اسپرسوسازها قیمت‌های بسیار متنوعی دارند. عوامل زیادی در قیمت دستگاه‌های اسپرسوساز دخیل هستند. در برخی مدل‌های بالاتر، برای دوام و کیفیت دستگاه هزینه می‌پردازید؛ اما گاهی اوقات، امکانات و ویژگی‌های یک دستگاه، باعث بالا رفتن قیمت آن می‌شود. استفاده آسان و طعم اسپرسو از دیگر موارد تأثیرگذار در قیمت اسپرسوسازها هستند. اگر در مورد طعم یا مدت‌زمان تهیه اسپرسوی خود خیلی حساس هستید، مدل‌های بالاتر را انتخاب کنید؛ اما اگر فقط به یک اسپرسوی فوری با شیر و شکر زیاد بسنده می‌کنید، مدل‌های پایین‌تر انتخاب به‌صرفه‌ای محسوب می‌شوند.

 

  1. ذائقه نوشیدنی شما

 اگر در درست کردن اسپرسوی خانگی تازه‌کار هستید، نگران جزئیات طعم نباشید. منظورمان آن دسته از افرادی است که خیلی به طعم قهوه حساس نیستند و جزئیات تفاوت آن‌ها برای‌شان مهم نیست. اگر موکا و کاپوچینو را که رگه‌هایی از اسپرسو دارند، به اسپرسوی معمولی ترجیح می‌دهید، احتمالاً از اسپرسوسازهای مختلف راضی خواهید بود؛ اما اگر به طعم قهوه خیلی حساس هستید، باید چیزهای بیشتری را در نظر بگیرید که در طعم و مزه دخیل‌ هستند. البته یک اسپرسوخور تازه‌کار، می‌تواند با مدل‌های میان‌رده‌تری هم شروع کند.

 

  1. خدمات مشتری

 اسپرسوسازهایی را انتخاب کنید که در صورت خراب شدن، راحت بتوانید از گارانتی یا تعویض قطعات آن‌ها استفاده کنید. اگر بهترین اسپرسوساز بازار را بخرید ولی بعد از دو سال استفاده، نتوانید آن را تعمیر کنید، عملاً پول خود را بر باد داده‌اید.

 

  1. دوام و ماندگاری

 بسیاری از اسپرسوسازهای پیشرفته، گارانتی دارند که می‌توانید از روی آن به عمر و دوام محصول پی ببرید. مارک‌های مشهور معمولاً ماندگاری بهتری دارند. جنس دستگاه در عمر آن تأثیرگذار است؛ مثلا اسپرسوسازهای فلزی عمر بیشتری دارند و گرما را بیشتر حفظ می‌کنند. البته یادتان باشد که در صورت خرابی دستگاه‌های پیشرفته، باید هزینه بیشتری پرداخت کنید.

 

  1. اندازه

بعضی از دستگاه‌های اسپرسوساز، اندازه بزرگی دارند و در آشپزخانه‌های کوچک، فضای زیادی را اشغال می‌کنند. البته اسپرسوسازهای بزرگی که هم‌زمان دو شات اسپرسو درست می‌کنند، به‌صرفه‌ هستند و ارزش اشغال کردن فضا را دارند.

 

  1. امکانات

 برخی از اسپرسوسازها، امکانات خاصی دارند که باید بنا بر نیاز خود، آن‌ها را در نظر بگیرید. برخی از این امکانات، مواردی مثل آسیاب‌ قهوه، فیلتر آب که طعم قهوه را بهتر می‌کند، گرم‌کننده فنجان، تنظیمات قابل ‌برنامه‌ریزی و کف‌ساز شیر هستند.



طرز تهیه قهوه در دستگاه اسپرسوساز

مراحل تهیه قهوه در دستگاه اسپرسوساز عبارتند از:

  1. روشن کردن اسپرسوساز برای گرم شدن دستگاه: چند دقیقه قبل از دم کردن قهوه، دستگاه را روشن کنید تا گرم شود؛ بله درست مثل ماشین! البته می‌توانید برای سرعت بخشیدن به کار، بدون اضافه کردن قهوه به فیلتر، آب را درون دستگاه بریزید و اجازه دهید تا در شات شما ریخته شود.
  2. اضافه کردن قهوه به پورتافیلتر: مقدار قهوه‌ای را که می‌ریزید، به خاطر داشته باشید تا در دفعات بعدی هم همین مقدار را استفاده کنید؛ البته اگر اسپرسوی خوبی برای شما فراهم کرد. معمولاً 20 گرم قهوه کافی است.
  3. صاف کردن سطح قهوه در فیلتر: سعی کنید با انگشت یا کف قاشق، سطح قهوه را در فیلتر صاف و هموار کنید تا دانه‌های قهوه به‌هم‌فشرده شوند. اطراف فیلتر را تمیز کنید تا هیچ پودری به آن نچسبیده باشد.
  4. اولین شات خود را آماده کنید: معمولاً اولین شات‌ اسپرسو، طعم خوبی ندارد و به قول معروف دست‌گرمی است.

 

اسپرسوساز یا قهوه‌ساز؟ مسئله این است!

اسپرسوساز و قهوه‌ساز دو نوشیدنی مختلف به وجود می‌آورند. اگر فقط به قهوه کلاسیک ساده علاقه‌ دارید، دستگاه قهوه‌ساز بهترین انتخاب است؛ اما اگر دوست دارید نوشیدنی‌های گوناگونی چون اسپرسو، کاپوچینو، امریکانو یا لاته داشته باشید، اسپرسوساز بخرید. در کل، خوب و بدی وجود ندارد و همه‌چیز بستگی به نیاز شما دارد.

نکات زیادی در خرید قهوه‌ساز و اسپرسوساز دخیل‌ هستند و باید به سایز، جنس بدنه، دوام و ماندگاری، ذائقه و صدالبته قیمت، توجه کافی داشته باشید. از نظر شما اسپرسوساز بهتر است یا قهوه‌ساز؟ بهترین مارک قهوه‌سازی که استفاده کرده‌اید چیست؟

برچسب‌ها